El Restaurante
El restaurant Es Coll d'Os manté l'esperit històric de la finca on s'ubica. Està situat en un altiplà davall dels contraforts muntanyosos que configuren els penya-segats de “Es Pelats” i el far, que tanquen la cara nord de Cala Rajada. Recollida per aquestes penyes, es trobava una extensió de terra plana i fèrtil que anava d'est a oest i que, antigament, es dedicava al cultiu d'hortalisses. Era una zona d'horts, activitat que generà un topònim que amb el pas dels anys es va anar vulgaritzant fins a convertir-se en la finca “Es Coll d'Os”. Aquesta zona agrària havia format part de l'antiga possessió de “Es Cap”, que s'extenia des del castell fins al cap de Capdepera.
Aquesta finca s'ha mantingut en major o menor extensió en mans de la mateixa família. En el testament de la Vda. Matheu Melis, de 1526, que es troba a l'arxiu municipal, apareix la finca de “Es Cap” i els seus propietaris eren coneguts amb el malnom de “Cap”. Amb el pas dels anys, la finca es va anar venent i fraccionant, tot i que sempre quedà una part en mans de la mateixa família. Així, al 1766 trobam que el malnom havia canviat a “Coll d'Os”
La seu social del restaurant manté el caràcter original de la finca on es troba. Els acabats tradicionals de la construcció, el concepte d'espai interior que recorda l'austera elegància de les cases devora de l'hort, amb les estores de “pites” i el sòl de pedra “baleta”, la converteixen en un lloc únic en el centre de Cala Rajada.
Description Description Description Description Description Description Description Description Description Description Description Description Description Description Description Description